İlk olarak gazetede görmüştüm. Başlıkta “Yeryüzündeki son dinozor.” yazıyordu. Endonezya diye bir ülkedeki Komodo ejderinden bahsediyordu. Ejderha ve dinozor! Çocukken bu şekilde beynime kazındı Komodo ejderi. Tabii ki o zamanlar gün gelip Komodo ejderini doğal yaşam alanında göreceğim aklımın ucundan bile geçmezdi. Yıllarca belgesellerde, dergilerde karşıma çıktı Komodo ejderi ve Komodo Adası. Sanki bu dünyada değil de ulaşılması çok zor bir yerde gibi geliyordu ama sonunda cesaretimi toplayıp karar verdim ve yola çıktım. Hani derler ya “Önemli olan uzaklık değil, ilk adımı atabilmektir.” diye. İşte o adımı atınca, yolculuk ne kadar zor olursa olsun gerisi geliyor. Endonezya Gezi Notları Aslında Komodo Adası’na giden teknelerin bulunduğu Labuan Bajo kasabasına Bali’den birkaç saatlik uçuşla ulaşmak mümkün. Genelde mecbur kalmadıkça uçağa binmediğim için hiç kimsenin başvurmadığı bir yolu denemeye karar veriyorum. Labuan Bajo’ya karayoluyla gitmek! Ama nasıl? Endonezya adalardan oluşan bir ülke ve Labuan Bajo haritada bayağı uzakta gözüküyor. “Yol varsa, götürecek otobüs de vardır…
Doğruyu söylemek gerekirse bir mezarlık hakkında bir yazı yazacağımı hiç düşünmemiştim. Ama mezarlık Buenos Aires’teyse ve içinde Arjantin’in tüm başkanları, Evita Peron, Nobel ödüllü yazarlar, Napolyon’un torunu, şahane…
Omo Vadisi kabileleri hakkında ilk yazımda uzunca bahsetmiştim. Bu yazı ilk yazının devamı niteliğinde ve Key Afer Marketi, Dorze Kabilesi gezimi kapsıyor. Omo Vadisi’nin güneyinden kuzeyine doğru Omo…
Dünya Müzikleri: Beş kıta, On ülke, On Fotoğraf, On Şarkı
Dünya Müzikleri – Gittiğim 10 ülkede çektiğim 10 fotoğraf ve onlara eşlik edecek 10 şarkılık bir liste yaptım. Bakalım beğenecek misiniz… Dünya Müzikleri İnsanlar bana genelde şu şekilde sorularla geliyorlar; “X ülkesine gideceğiz değer mi?, X şehrinde şu kadar süre kalacağız çok mu?” Bunlar aslında benim cevap veremeyeceğim sorular. Herkes farklı sebeplerle seyahat ediyor ve karşımdaki kişiyi çok iyi tanımıyorsam doğal olarak gideceği yerin sunduklarını, sevip sevemeyeceğini anlayamıyorum. Mesela Güney Amerika seyahatim boyunca karşılaştığım herkes La Paz şehrini pas geçmemi ya da en fazla 1 gün kalmamı tavsiye etti ama 10 gün kalsam bile bana yetmeyeceğini anladım ve çok sevdim. Bazıları doğayı, bazıları şehirleri seviyor, bazıları ise sadece ülkelerin mutfağıyla ilgileniyor. Mesela sadece binaları çeken bir Alman mimar ya da sadece dalış için seyahat eden bir Japon ile tanışmıştım. Beni seyahate teşvik eden tek bir faktör yok ama en önemlilerden bir tanesi müzik. Bu yazıda sizi (eğer henüz tanışmadıysanız) çektiğim…
Endonezya vizesi benim Endonezya’ya gittiğim zamanlarda Türk vatandaşlarının havalimanında 30 dolar karşılığında kolayca alabildiği bir vizeydi. 2015 yılında ise Endonezya ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşma ile artık…
Bu yazıda size başıma gelen gülünç bir olayla beraber Meksika vizesi nasıl alınır, Meksika vizesi online başvuru nasıl yapılır, Amerikan vizesiyle Meksika’ya girmek mümkün müdür anlatmaya çalışacağım. :)…
Rjukan: Aynalar Sayesinde Güneşe Kavuşan Şirin Kasaba
Rjukan, Norveç’in güneyinde Telemark bölgesinde bulunuyor. Yaklaşık 100 yıl önce Vestfjord Vadisi’nin derinliklerine kurulan bu kasabayı dik dağlar çevreliyor. Dağlar o kadar dik ve yüksek ki kasabadakiler tüm kış aylarını (Norveç için Eylül ile Mart) güneşsiz geçiriyor. Aslında Norveç’in kuzeyinde bu durum alışıldık olsa da şehir, Norveç’in güneyinde ve güneşin kasabaya ulaşamamasının tek sebebi yüksek dağlar. Rjukan Rjukanlılar, kasabanın kuruluşundan beri kasabaya güneşi getirmeye kafayı takmışlar. İlk fikir tam 100 yıl önce kasabanın kurucusu Sam Eyde’den çıkmış. Sam Eyde, projeye Norveççe “solspeil” (güneş aynası) ismini vermiş ama o zamanın teknolojik yetersizlikleri yüzünden proje iptal olmuş. Sam Eyde yine de bu endüstri kasabasında çalışan işçilerin güneşe ulaşabilmeleri için kasabaya telesiyej inşa ettirmiş. Telesiyej ile tepelere çıkan işçiler hem gerekli D vitaminini alabilmişler hem de güneşe kavuşmuşlar. 🙂 100 Yıllık Bekleyiş Sam Eyde’den tam 100 yıl sonra. Rjukan’da yaşayan bir sanatçı olan Martin Andersen “yeter bu güneşsizlik, nedir ulan çektiğimiz bu lanet…
Sri Lanka çocukluğumdan beri hayallerimi süsleyen bir ülkeydi. Haritada Hindistan’dan süzülen bir gözyaşı gibi gözüken bu ülkeye seyahat etme şansım doğdu ve Sri Lanka gezimi kısaca özetleyip size…
Bolivyalı kadınlar ve melon şapkanın ne alakası var diyeceksiniz. Evet, ben de sizler gibi Bolivya’ya gelmeden önce melon şapkayı Mustafa Kemal Atatürk’ten veya Charlie Chaplin’den biliyordum. O bienal…
Omo Vadisi Gezisi ve Omo Vadisi Kabileleri I Etiyopya
Omo Vadisi içinde yaşayan kabilelerle, eko sistemiyle dünyanın en ilginç bölgelerinden bir tanesi. Etiyopya’nın güneybatısında bulunan Omo Vadisi genelinde 7 ana kabile olmak üzere yaklaşık 50 kabile ve bu kabilelerin üyesi 250.000 kişi yaşıyor. Tüm bu kabileler temiz su, elektrik, sağlık hizmetleri gibi basit ihtiyaçlardan yoksun yaşıyorlar. Büyük Rift Vadisi’nin ortasından geçen ve Turkana Gölü’ne dökülen Omo Nehri bölgeye hayat veriyor. Omo Vadisi Tarihin başından beri bu topraklarda yaşayan bu benzersiz kabileler bugünlerde büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Son yıllarda Omo Nehri’ne yapılmaya başlanan Afrika’nın en büyük hidroelektrik barajı Gibe III tüm Omo Vadisi’ndeki yaşamı tehdit ediyor. Omo Nehri’ni ve çevresini sonsuza kadar değiştirecek olan baraj şimdiden birçok insanı evinden etmiş durumda. Dev barajı doldurmak için kuruyan nehirler ve değişen çevre ile başlayan kuraklık yavaş yavaş bu bölgenin de sonunu getiriyor. İnsanlar açlık çekiyor ve başka bölgelere göç etmek zorunda kalıyor. Omo Vadisi dev bir müze gibi. Yok olmaya…