Freddie Mercury‘nin şarkılarını, hayatını ve hikayesini grafik tasarımcı ve müzisyen Ahmet Aksoy bizler için güzel bir dille yazdı.

Freddie Mercury, gerçek adı Farrokh Bulsara olan bu saygıdeğer abimiz müslüman bir ülke olan Zanzibar’ın Stone Town şehrinde doğmuş. 17 yıl sonra ülkede patlak veren olaylar yüzünden ailesiyle beraber soyundan geldikleri Zerdüştlere katılarak Londra’ya göç etmiş. Göç ettiği Londra’da Grafik Tasarım eğitimi alan Freddie Mercury’nin, tahmin edileceği gibi çocukluğundan yetişkinliğine asıl içinde yanan ateş müzikmiş. Daha sonra ortaya koyduğu eser ve performanslarla hayatta tutunduğu asıl tutkunun müzik olduğunu yüzümüze haykırmasından da zaten kolaylıkla anlayabiliyoruz. Ülkesinde olaylar patlak vermeden önce piyano öğrendiği ve ilk grubunu (The Hectics) kurduğu Bombay’daki yatıla okula gönderilen Mercury müzik kariyerine bu şekilde başlamış.

freddie and mother
Freddie Mercury ve annesi
The hectics
The Hectics

1970 yılında Brian May ve Roger Taylor ile birlikte Queen’i kuruyorlar. Freddie Mercury yaptığı işe inanan, grubuna ama en çok kendisine güvenerek ‘Queen’in konsepti kral ve kraliçelerle ilgili, göz kamaştırıcılık bizim bir parçamız ve biz beyefendi olmak istiyoruz.’ diyor ve bunu yıllarca icra ediyor.

Freddie Mercury

Cinsel kimliğinden hiçbir zaman utanmayan Freddie Mercury 70’li yılların sonuna yaklaşıldığında verdiği bir röportajda ‘Bir nergis kadar gayim.’ diyerek ilk kez tercihini açıklamış ve hayatının bundan sonra kendisini daha mutlu hissettiğini söylediği dönemi başlamıştır. Yaptığı açıklamanın da üzerine hissettiği zincirleri kırmasıyla beraber uzun süredir hayatında olan kız arkadaşı Mary Austin’den ayrılmış. İlişkilerine yakın arkadaş olarak devam eden Freddie ve Mary, aşklarından daha güzel bir dostluğa sahip olmuşlar. Freddie, Mary için her zaman tek gerçek dostum olarak kalacak demiş ve 1985’teki bir röportajında ‘Bütün aşıklarım niye Austin’in yerini alamadıklarını soruyorlar. Çünkü bu imkansız. Tek arkadaşım Mary ve ben başkasını istemiyorum. O benim yasal eşim. Bu benim için evlilik gibi. Birbirimize inanıyoruz ve bu bana yeter. “Bir erkeğe Mary’ye olduğum gibi aşık olamazdım.” diyerek Mary’ye olan hislerini açıklamıştır. Daha sonra aşık olduğunu söylediği tek kişi ise ölümüne dek yanında olan Jim Hutton’dır.

queen grubunun solisti mercury
Freddie Mercury

Mercury’nin dişlek ağzı ile her zaman sorunu olmuş. Bunu onu içten sarsan bir kusur olarak görmüş. Hatta takıntı haline getirmiş. Dişlek olmamdan hoşlanmıyorum. Onları yaptıracağım ama daha vaktim olmadı. Onun dışında… Mükemmelim diyerek zamansızlık yüzünden dişlerini yaptıramadığını söylese de asıl sebebin yapılacak olan ameliyatın ses ve konuşma şeklinde değişikliğe sebep olabileceği korkusuymuş. İnsan Freddie Mercury bile olsa böyle şeyler hayatını etkileyebiliyormuş demek ki.

freddie mercury kimdir
Mercury

Queen – Freddie Mercury

Mercury’nin aslında utandığı ama itiraf edemediği diğer konu ise etnik kökeniymiş. Her zaman etnik kökenini geri planda bırakan Mercury’nin bu tutumu için ölümünden sonra yakın arkadaşları ‘Uzun yıllar Hintli göçmenlere karşı ırkçı yaklaşılan bir toplumda tepki çekmek istemediğini’ söylemişlerse de Roger Taylor bunu kabul etmeyerek Freddie Mercury’nin etnik kökenini sadece rockçı kişiliğine uymadığını düşünerek geri plana ittiğini söylemiştir.

mercury mumbai, bombay
Freddie Mercury Bombay’da lise okurken.

Gelelim müzik dehasına. Freddie İngiltere’ye geldiği zaman Jimi Hendrix, Beatles ve Led Zeppelin hayranı olmuş. Müziklerinde bu isimlerden etkilendiği söylendiği zaman ise buna karşı çıkmış ve ‘Queen’in konsepti kral ve kraliçelerle ilgili. Göz kamaştırıcılık bizim bir parçamız ve biz beyefendi olmak istiyoruz’ diyerek ta en baştan kendisi ve grubunu Rock müziğin genel tanımından ayırmıştır. Tartışmasız inanılmaz sesi performanslarıyla kısa sürede grubun önüne geçen Mercury hiçbir zaman mütevazı davranma gereği duymamış. ‘Kendimi hiçbir zaman bir lider olarak görmedim ama belki en önemli insan olarak görmüşümdür.’ şeklinde açıklama yaparak hiçbir zaman tavrını saklamaya da çalışmamıştır.

queen uk, queen britain
Queen

En İyi Rock Vokali: Freddie Mercury

Hayatı boyunca hiçbir zaman teknik eğitimi almamasına rağmen internette yer alan bir forum tarafından 100 yılın en iyi rock vokali seçilmiş. Hiçbir zaman da 2. sıraya inmemiştir. Queen’i Queen yapan şarkılar olmak üzere tüm Queen şarkıları içerisinde 72 şarkıyı tek başına yazıp düzenlemiştir. Bu şarkılara örnek olarak Killer Queen, Don’t Stop Me Now, My Melancholy Blues, Mustapha, Crazy Little Thing Called Love, Breakthru ve We are the Champions gösterilebilir. Özellikle We Are The Champions 66 ayrı ülkede 600.000 kişiyle yapılan bir ankette dünyanın en popüler şarkısı seçilmiştir.

Popüler kültür ile ilgili ‘Modern tüketime yönelik şarkılar yazmaktan hoşlanıyorum. İnsanlar dinledikten sonra kullanılmış bir mendil gibi atıp bir sonrakine geçebilsinler diye.’ açıklama yaparak da her zaman olduğu gibi kendisi ve grubunu zamanının ünlü diğer gruplardan bir kez daha ayırmıştır. Yaptığı şarkılar arasında bir tanesi asıl dehasını ortaya koyan ve belki de tekrarının mümkün olmadığı Bohemian Rhapsody’dir. Bu şarkı dünyadaki diğer tüm şarkılardan biraz farklıdır çünkü tam tamına 60 farklı akor dizilimi ve kombinasyonu kullanmıştır. Bu şarkı müzik ile ilgili bir çok sitede hala dünyanın gelmiş geçmiş en iyi şarkısı olarak gösteriliyor.

queen grubu
Queen

Freddie Mercury bu ve diğer tüm şarkılarının canlı performanslarında notaları aşağı çekmiştir çünkü ses tellerinde sesini kaybetmekten korktuğu için aldırmaktan çekindiği nodül vardı.

Show Must Go On

Aralarında rock, heavy metal, pop ve disco tarzını bir arada kullanarak eşsizliğini bu alanda da göstermiş olan, bir şarkıya 60 akor sığdıran bu tanrı adam daha sonra çok az nota bildiğini söylediği bir açıklama yapmıştır. Müzik kariyerinin başından itibaren sahnede gitar çalma baskısı gören Mercury bir röportajında ‘Bir gitar kahramanı olmak için hiçbir zaman bir çaba göstermedim. çünkü o kahrolası gitarı çalamıyorum.’ diyerek baskıları bertaraf etmiş ve piyanosuyla mutlu mesut bir sahne hayatı geçirmiştir.

Queen

1987’de Aids teşhisi konan Mercury uzun süre boyunca bunu reddetmiş ama 1991’de çıkan son Queen albümünde yer alan ‘Show Must Go On’ şarkısıyla da bir nevi tüm gerçeği kabul etmiş ve aslında veda etmiştir. Şarkının en üzücü yanı da hiçbir zaman sahnede bu şarkıyı söyleme fırsatı bulamamış olmasıdır çünkü 1991’de ‘Son iki hafta boyunca basında yapılan yoğun varsayımlar üzerine testlerimin HIV pozitif çıktığını ve AIDS taşıdığımı onaylıyorum. Bu bilgiyi bugüne dek gizli tutmamın yanımdakilerin mahremiyetini korumak adına doğru tercih olacağını düşünmüştüm. Fakat artık dostlarımın ve dünya çapındaki hayranlarımın gerçeği bilme vakti gelmiştir. Herkes bu korkunç hastalıkla mücadelede doktorlarıma katılacaktır. Mahremiyetim benim için her zaman önemli olmuştur ve fazla röportaj vermememle ünlüyümdür. Bu tutumum bundan sonra da böyle devam edecektir. lütfen anlayışla karşılayın’ şeklinde açıklama yaptıktan 24 saat sonra Aids’in sebep olduğu bronşiyal pnomöni sebebiyle hayattan ayrılmıştır.

Bohemian Rhapsody

Hayatının son zamanlarında baş etmek zorunda olduğu psikolojisi ile ilgili ‘Ben çok duygusal biriyim, çok uçlarda yaşayan biriyim. Bu genellikle beni ve çevremdekileri mahvediyor. diyerek içinde bulunduğu durumu da özetleyen Mercury dünyaya veda etmeden önce hayatında yer eden hiç kimseyi unutmamış, tüm mal varlığını şefine, yardımcısı ve şoförüne varana kadar dağıtmıştır.

Freddie Mercury’nin ölümünden sonra, Wayne’s World adlı filmi ile Bohemian Rhapsody’i genç nesillere duyuran komedyen Mike Mayers ‘Tiyatrosallığı vardı, hayattan daha büyüktü, yeni, taze ve süperdi. İnsan kılığında dolaşan bir tanrıydı. Yakın arkadaşı Elton John ise ‘Tanrı en sonunda kare asını tamamladı dostum. Janis Japlin, John Lennon, Elvis Presley ve sen. Arkadaşım olduğun için teşekkürler. Seni her zaman seveceğiz.’ demiş ve onu tekrar yüceltmişlerdir. Müzik dünyasına sahne şovları, inanılmaz kompleks şarkıları, güçlü, cesur ve enteresan kişiliği ile damga vurmuş ve tarihin sonuna kadar unutulması imkansız olan tanrı adam. Dünyaya gelmiş, dünyayı güzelleştirmiş ve dünyaya eşsiz mirasını bıraktığın için teşekkürler.

‘Devasa olacağımı düşünmüştüm ve oldum.’

Ahmet Aksoy bu tarz güzel yazılarını twitter adresinden de paylaşıyor. Takip etmek isteyenler için linki burada.

Yeni yazım: Mennonitlerin gizli yaşamı.

Yorum Bırakın