Bolivyalı kadınlar ve melon şapkanın ne alakası var diyeceksiniz. Evet, ben de sizler gibi Bolivya’ya gelmeden önce melon şapkayı Mustafa Kemal Atatürk’ten veya Charlie Chaplin’den biliyordum. O bienal senin bu bienal benim koşturan sanatsever okuyucularımız da Rene Magritte tablolarından hatırlayacaklardır. 🙂 Bolivya’ya girdiğimde gözüme ilk çarpan şey melon şapkaları ve ilginç kıyafetleriyle sokaklarda dolaşan bu kadınlar olmuştu ve bu ilginç durumu merak edip biraz araştırdım. Bu yazımda size Bolivyalı kadınlardan ve şapkalarının ilginç hikayesinden bahsedeceğim. Bolivyalı Kadınlar İlk melon şapka Londra’da Thomas ve William Bowler kardeşler tarafından üretiliyor. Melon şapkanın İngilizcesi de “Bowler” zaten. Melon da İngilizce kavun demek ama bu ikisinin bağlantısını hala çözemedim. 🙂 Genelde erkeklerin kullandığı bu şapkanın dünyanın diğer ucundaki Bolivya’da bambaşka hikayesi var. Hikayemiz Manchester’da başlıyor. 1800’lü yıllarda İngiliz bir firma Bolivya’da çalışan İngiliz demiryolu işçileri için o zaman çok popüler olan bu melon şapkaları üretiyor. Bir gemi dolusu şapkayı Bolivya’ya yolluyorlar. Şapkalar işçilere ulaştığında…
Çok sevdiğim Cochabamba şehrinden 9 saat süren otobüs yolculuğunun ardından Bolivya’nın başkenti La Paz’dayım. Her ne kadar anayasada resmi başkent Sucre şehri olsa da Bolivya’nın de facto başkenti…
Şili’deki Atacama Çölü’nden başlayıp, Uyuni Tuz Gölü boyunca devam ettiğimiz, Bolivya’nın Uyuni kasabasında sona eren 3 günlük zorlu safari için ilk olarak San Pedro de Atacama şehrine ulaşıyorum. Şili’nin…